Wanneer is iets goed als het altijd beter kan?

Schooltocht

Zonder gedonder storten we ons
op de modder van het verdronken land

Het is eb

Kokkels en oesters en wormen van zand
worden onder blote voeten bedolven
We plonsen kort in de zwoele Oosterschelde
en sjokken vóór de vloed naar het spoor
In het dorp schooien we pleisters en H2O

De noodstop smijt ons terug
in een tijd die zonder ons ook doortikt

© Carla Scheepe-Belksma

Klik hier voor de nieuwsbrief.

Ik mocht mee met een schoolreisje naar Zeeland. In de trein las ik enkele gedichten voor en liet de kinderen zintuigassociaties noteren. Geklets en geschreeuw, de fluit van de conducteur, de geur van chips en rijswafels om 10 uur ’s morgens, de boerderijen en het bouwland. Het Nederlandse landschap heeft vanuit de trein veel te bieden voor wie niet op zijn schermpje kijkt.
Het was een van de heetste dagen van mei, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook de volle agenda’s van de juf en van mij hielden ons niet tegen om er op uit te trekken. Met 25 Railrunnerkaartjes en een aantal Kids Vrij-abonnementen togen we door de poortjes. De reisbestemming: Krabbendijke, een dorpje vlakbij de Zeeuwse kust met een intercitystation in het wisselende landschap tussen Rotterdam en Vlissingen.
Vanaf het station was het nog 20 minuten lopen over de dijk naar het strand, een knus strandje aan de Oosterschelde, waar de waterlijn aan de einder glom…

We besloten blootsvoets naar het water te lopen en namen één plastic tas met waardevolle spullen mee. De rugzakken bleven achter bij het onbemande huisje van de strandwacht. Het was een spannende tocht, voor de kinderen, voor de juf, voor de moeders die dapper mee sopten. Een pierenvanger stond met zijn laarzen, een emmer en een schep in het midden van het niets. Hij gaf ons een extra waarschuwing voor het opkomende tij en het mogelijk onweer dat gelukkig uitbleef.
Na een ondiepwaterzwempartij die voor sommigen best langer had mogen duren liepen we terug naar de rugzakken. Voetzolen werden geïnspecteerd en zoveel mogelijk ontdaan van hun moddermasker. De snijwondjes werden onderling vergeleken en in de warme middagzon liepen we terug naar het station. Anderhalf uur later kwamen we met een ijsje in de hand het schoolplein op.

Was het goed gegaan? Had het beter gekund? Ja en ja. Was het een bijzonder schoolreisje? Ja! Had het beter gekund? Ook, want we hadden bijvoorbeeld de waterstanden op kunnen zoeken via internet. Maar dan hadden we dit avontuur niet beleefd.
Moet je altijd alles van tevoren weten? Mag iets ook goed genoeg zijn als het ook beter kan?
Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, is er ook hier niet één antwoord.
Dankjewel juf, voor deze toffe tocht!

Vuurtjes stoken

Een paar jaar geleden kreeg ik bezoek van twee stagiaires van de Pabo voor hun minor creatief schrijven. Ze kwamen kijken bij een les van de Woordfabriek en een gastles die ik bij mijn dochter in de klas gaf. Daarnaast hadden we gesprekken. Een paar maanden later gaven ze een presentatie op de hogeschool. Ze vertelden over hun onderzoek naar de waarde en de mogelijkheden van creatief schrijven in het basisonderwijs. Ze hadden goede voorbeelden gezien, maar ook geleerd hoe je het beter niet kunt aanpakken, hoe je de vuurtjes bij kinderen kunt doven. Ze droegen een krachtig gedicht voor als pleidooi om ruimte te creëren voor creatief schrijven in de klas.

Een paar maanden geleden volgde ik een training om als Cultuurheld in Delft aan de slag te gaan. Een onderdeel van het Cultuurheldenprogramma is om leerkrachten te coachen hoe ze kunst – in mijn geval literaire vorming – kunnen inzetten binnen het onderwijs. We kregen in groepjes de opdracht om op zoek te gaan naar de definitie van coaching. Nou houden veel kunstdocenten niet zo van definities, maar uiten ze die liever op een andere manier. Wij kozen voor beeldspraak. Ik tekende een driehoek en schreef de onderdelen van de branddriehoek erbij: brandbaar materiaal, zuurstof en temperatuur. Je hebt ze alle drie nodig om vuur te krijgen en te houden.

Nieuwsgierigheid, passie, energie, lef schreef ik bij de temperatuur. “Ruimte als zuurstof,” opperde mijn collega. “En positieve feedback.” Nu moesten we alleen nog een invulling noteren voor het brandbare materiaal. Kwaliteiten? Die heb je en die kan je verbeteren, waardoor het vuur nog beter kan branden. En vaardigheden idem dito. Binnen 5 minuten hadden we onze definitie. Iedereen begreep het beeld.

De branddriehoek geldt niet alleen voor het coachen van leerkrachten, maar ook voor het coachen van leerlingen. Bij veel kinderen voel ik een vuurtje branden of smeulen. Soms is het makkelijk aan te wakkeren. Soms kost het wat meer moeite en moet je ze extra vertrouwen geven. Bij het schrijven van een gedicht gaat het in eerste instantie niet om de juiste schrijfwijze. Is het nacht of nagt, ligt of licht? Het gaat om het beeld, het gevoel, over dat wat je wilt vertellen. De juiste spelling volgt later.

Helaas worden smeulende vuurtjes soms vakkundig geblust. Blusmiddelen zijn bijvoorbeeld afkraken, maar ook wegwuiven of zelfs negeren. Zoals in het verhaal van de stagiaires over een voorbeeldles van een leerkracht die de klas een gedicht liet schrijven (omdat de stagiaires zo’n les moesten bijwonen), maar waar hij vervolgens de vingers wegwuifde van de kinderen die hun gedicht wilden voorlezen aan de klas. Daar was geen tijd meer voor. Ze moesten nog taal doen…

Ik heb ontzettend veel respect voor leerkrachten in het basisonderwijs en voor docenten in het algemeen. De mensen die samen met de ouders onze kinderen leren hoe het leven in elkaar steekt, hoe ze met veranderingen en met elkaar kunnen omgaan, hoe technieken werken etc. En ik heb het volste vertrouwen dat als je docenten de ruimte geeft om hun eigen kwaliteiten in te zetten (brandbaar materiaal) en hun passie te delen (warmte) om de kinderen zich te laten ontwikkelen zonder dat ze aan alle kanten (door ouders, schoolleiding en politiek) worden afgekraakt (gebrek aan zuurstof) ook hun vuur blijft branden.

Gelukkig weet ik dat er in ieder geval twee jonge juffen zijn die hun vuur in onderwijsland laten branden. En ik hoop dat ze dat nog lang en vol overgave kunnen doen.

En ik? Ik gebruik mijn lucifers om her en der een fikkie te stoken!

Op reis door verschillende schoolvakken

In het voorjaar van 2017 werd ik benaderd om een educatief programma te ontwikkelen bij de productie van de opera Odysseus. Na overleg met Claudia Christern, de regisseur van Opera Minora en onderzoek voor het verhaal legde ik contact met een aantal basisscholen in Rotterdam en Delft. Het programma voor de groepen 7 en 8 zou uit een voorbereidende les door de eigen leerkracht bestaan, het bezoek aan een repetitie van de opera en een verwerkingsles in de klas die ik ging geven. Ik maakte een planning in overleg met de scholen en schreef de lesbrieven voor de workshops in de klas. Samen met Claudia zorgde ik voor materiaal dat de leerkrachten konden gebruiken in de voorbereidingsles. Daarin kwam natuurlijk het verhaal van Odysseus aan de orde, het fenomeen opera en de verbinding tussen het verhaal van Odysseus en Penelope en de nomadische, reizende en wachtende mens in de huidige tijd.

In oktober 2017 gingen de eerste docenten aan de slag met hun klas en trokken vier klassen uit Rotterdam Zuid en Oost naar Rotterdam Noord om een repetitie van het operagezelschap bij te wonen. De meeste kinderen hadden nog nooit opera gehoord, laat staan van zo dichtbij meegemaakt. Het geheel was zeer interactief, waarbij de kinderen uitleg en vragen kregen over de scenes en zelf vragen konden stellen aan de regisseur, zangers en klavecimbelspeler. Ondanks dat niet alle kinderen gecharmeerd waren van de muziek, was het een bijzondere ervaring. Enkele leerlingen konden de in het Italiaans gezongen teksten volgen, aangezien zij zelf een beetje Spaans of Italiaans spraken. Voor de zangers was het best even spannend om voor deze jonge doelgroep te spelen, maar ze vonden het erg inspirerend. Eén leerling zag zijn kans schoon om het verschil te ervaren tussen een piano en klavecimbel. Hij speelde met veel overtuiging een stuk van Beethoven.

Na de herfstvakantie startten de workshops in de klas. Ik doorkruiste Rotterdam met fiets en veerpont, reisde naar Delft met het openbaar vervoer en sprak met de kinderen over de opera en het verhaal. In een klassengesprek vertelden de kinderen over reizen die zij zelf hadden gemaakt en wat ze daarbij onderweg hadden meegemaakt, gezien en gehoord. Wie er mee waren, wat ze hadden meegenomen en wat niet mee kon. Of er onderweg dingen waren gebeurd die ze niet hadden verwacht en hoe ze met pech waren omgegaan. Er waren lekke banden, slechte wegen, bijna gemiste vliegtuigen, brandende campers en lange saaie stukken snelweg. Iedereen kon vertellen over een reis, of dat nou naar Zuid-Afrika of China was, naar de top van een berg in Zwitserland, naar Ameland of naar de Kuip. Te voet, met de auto, fiets, boot of vliegtuig. Met volle koffers, een rugtas vol crackers of tussen tassen gepropt op de achterbank.

Stap voor stap schreven de kinderen een gedicht. Was het eigenlijk wel een gedicht? Een aantal kinderen riep luidkeels dat het geen gedicht was. Eén van hen schoot tijdens het voordragen van zijn eigen regels in de lach. Hij had ineens door dat het wel een gedicht was. We spraken er over en over wanneer iets dan eigenlijk een gedicht is. Waar je die aan kunt herkennen. Het was erg boeiend. We luisterden naar nog een aantal gedichten.

In het tweede deel van de les maakten de kinderen een routekaart van hun reis. Moet je voor Turkije naar het westen of het oosten reizen? Waar ligt Ibiza eigenlijk? En Curaçao? Atlassen, Google Maps op het digibord en grote schoolbordkaarten boden hierbij uitkomst. Het was bijzonder om te zien hoe fanatiek ze aan de slag gingen en hun kaart pimpten met kompasrozen en tekeningen van auto’s, vliegtuigen en herkenningspunten onderweg. De gescheurde randen waren soms niet voldoende om de kaarten echt te laten lijken. Er werden theezakjes tevoorschijn gehaald om het papier bruiner te maken en er werden proppen gemaakt voor flinke kreukels. In andere klassen werden de kaarten en gedichten samengevoegd voor een affiche. Iedereen werkte zijn of haar reis op een persoonlijke manier uit.

Aan het eind van elke les kon nog een aantal kinderen het gemaakte werk aan de klas presenteren. In de laatste klas waar ik was werden twee gedichten zelfs gezongen voor de hele groep! Dat was een cadeautje. De cirkel was rond door de dichtvorm die ik had gekozen (de triolet met zijn wortels bij de troubadours), de reis van Odysseus, mijn reizen naar de groepen en de voorstellingen op reislocaties van Opera Minora.

Maar de reis ging nog verder, namelijk naar Utrecht waar ik een vergelijkbare workshop gaf aan een groep inburgeraars. Daar vertelde ik het verhaal van Odysseus en Penelope dat door een Syrische deelneemster werd herkend als het verhaal van Odessa uit haar eigen cultuur. We spraken over hun reizen, zowel vanuit hun vaderland als korte reizen naar familie en vrienden binnen Nederland. Ondanks dat zij nog erg moesten zoeken naar de juiste woorden en zinsbouw schreven ook zij een triolet.

En de reis gaat verder. Verder via verhalen, gedichten en nieuwe projecten.

Schrijven is perspectief

Afgelopen zomer was ik in Zweden; het land van wandelen, fietsen en kanoën, van elanden en mierenhopen, van uitgestrekte bossen en meren met kristalhelder water. Fietsen en kanoën zaten er voor mij niet in deze zomer. Wandelen gelukkig wel, maar dan wel met een ‘personal assistant’ (hij noemde zichzelf ‘pakezel’) voor de flessen water en lunchpakketjes. Want net voor de vakantie maakte ik een lelijke val met mijn bakfiets. Daar kon ik de jongen met de bezorgscooter die aan de verkeerde kant van het fietspad reed, daar waar ik de bocht om wilde, de schuld voor geven. En dat wilde ik op dat moment ook het liefst. Maar er speelde ook mee dat ik best hard ging, ik een lange fiets heb die een grote draaicirkel heeft, het net geregend had en mijn achterband aan vervanging toe was. Een uitgezoomd perspectief. Het gevolg van deze samenloop van omstandigheden was echter dat ik schrok van de scooter, extra remde, slipte en de bakfiets niet meer hield, waardoor ik op de stoep klapte.

Met pijnstillers en gekneusde ribben ging ik de vakantie in. Natuurlijk baalde ik. Natuurlijk had ik me verheugd op het fietsen en kanoën. Maar terwijl ik de spullen voor de reis verzamelde realiseerde ik me dat ik twee dingen kon doen: mijn vakantie, en daarmee ook die van mijn gezin, laten verpesten door mijn fysieke beperkingen of ervoor kiezen om mijn energie op te laden door te genieten van wat ik wél zou kunnen. Natuurlijk lukte dat niet helemaal zonder slag of stoot. Inpakken en inladen is nooit het leukste deel van onze vakantie, maar toch. Het was een ander perspectief. En toch nog een heerlijke vakantie!
De foto bij dit stukje maakte ik in Zweden vanuit kikvorsperspectief. In werkelijkheid kwamen de stronken niet hoger dan mijn knieën. Het is maar vanuit welk perspectief je kijkt. Zo werkt dat in ‘het leven’, in de fotografie, maar ook als je schrijft. Probeer bijvoorbeeld eens een gebeurtenis die je in de ik-vorm hebt beschreven vanuit de derde persoon enkelvoud (hij/zij) te schrijven. Wat gebeurt er?

Geplaatst in Geen categorie

Gedichten plukken

Er liggen bomen en lantarenpalen
op het fietspad uitgestrekt. Er ligt
een enkele
bagagedrager en
er ligt een achterwiel.

Het zijn stukjes. Stukjes
die de zon op het asfalt
heeft gelegd.
 

Ik fiets door,
maar achter mij
schuiven ze telkens

een klein stukje op.

 

Gisteren fietste ik hier ook. Een uurtje later weliswaar, maar ook toen lagen de stukjes er. De fietstochten verbinden de plekken waar ik mijn werk doe, zoals de boeken de mensen verbinden in de cursussen en workshops die ik geef. Een aantal cursussen sluit ik deze en volgende week af. Het is fijn om te zien hoe alles wat we hebben gedaan en hebben meegemaakt wordt gebundeld in iets tastbaars.
Ze zijn allemaal uniek, de mensen en de boeken.
De kinderen van de Woord-en-boekfabriek in Delfshaven die tien dinsdagen na schooltijd ontdekken hoe je samen een boek kunt maken en die schrijven over kleuren en woorden die ze in een woordenboek hebben gevonden.
De senioren en vrijwilligers in Rubroek die herinneringen ophalen aan poesiealbums die ze koesterden als kind, kwijt zijn geraakt of nooit hebben gehad. Die met strookjes aan een gedicht werken, waarvan ze niet hadden gedacht dat het een gedicht kon worden.
De senioren en vrijwilligers bij Thuis in West die allemaal op hun eigen manier een bundel met herinneringen samenstellen en tussen de lessen door samen heel hard werken om in de laatste les te kunnen boekbinden.
De mensen bij wie het soms niet lukt wat ze voor ogen hadden en waar ze dan samen op zoek gaan naar oplossingen. De wijze levenslessen die ze elkaar geven.
De mensen die trots hun boek laten lezen en laten voelen. Die eigenlijk door willen. Doorgaan met verbinden, doorgaan met herinneringen ophalen, doorgaan met schrijven. Hetzelfde soort schrijven waar ze in de eerste les zo’n moeite mee hadden, waarbij ze (soms hardop) dachten ‘wat doe ik hier’ en ‘waar zijn we nou mee bezig’? Die vochtige ogen kregen toen ze hoorden voordragen wat zij zelf hadden geschreven.
De mensen die één voor één een indruk achter laten, een afdruk op papier, een boek dat ik koester.

Geplaatst in Geen categorie

Bewaarboeken

Als mijn dochter haar kast opruimt, heb ik het moeilijk. Zonder pardon worden boeken afgedankt. Nou snap ik wel dat je als kind van 8 jaar geen boeken meer hoeft van leesniveau AVI M3. Die zijn te simpel. Maar prentenboeken die ze als kleuter verslond en ook daarna nog regelmatig las, worden soms ook onherroepelijk op de stapel “weg” gelegd. Die stapel gaat dan nog wel langs mijn handen en ogen en dan volgt er een schifting naar drie nieuwe stapels:

  1. “Voor mijn boekenkast”, want daar kan ik nog een leuke les mee geven (of ik ben er erg aan gehecht)
  2. “Voor recycling of upcycling”, want die kan ik gebruiken voor Oud boek nieuw of een workshop Schepgedichten of …
  3. “Voor Leeszaal of minibieb”, want dan kunnen andere kinderen er weer van genieten.

Het komt bij mij weinig voor dat boeken echt weg gaan en bij het oud papier belanden.
Bewaarboeken dus.
Maar je kunt het woord “bewaarboeken” ook op een andere manier bekijken: boeken om iets ín te bewaren. Lekkere dikke boeken kan je bijvoorbeeld heel goed gebruiken om bloemen en blaadjes te drogen. En wat dacht je van boeken die speciaal gemaakt zijn om iets in te bewaren? Neem de Zhen Xian Bao bijvoorbeeld.

In drie dagen van Broek tot Boek
In het voorjaar van 2017 biedt Stichting van Broek tot Boek de mogelijkheid om uw eigen boek te laten groeien en uzelf te ontwikkelen. Een boek gemaakt mét en ván uw herinneringen. N.a.v. een aantal succesvolle projectgroepen (op de website te bekijken) is de vraag gerezen of dit project ook op andere locaties en als deskundigheidsbevordering uitgevoerd kan worden. We willen graag voldoen aan deze wens en zien de noodzaak van het overdragen van onze kennis en kunde rondom dit project. Na deze cursus heeft u uw eigen boek en heeft u ervaring opgedaan om (al dan niet met hulp van ons voor de specifieke ambachtelijke technieken en gereedschappen) zelf dit project opzetten voor een groep.

Cursus creatief schrijven
Schrijft u weleens een verhaal of gedicht en vindt u het leuk om daar verdieping of variatie in aan te brengen? Schrijf u dan in voor de cursus Creatief Schrijven en ontdek de poëtische kracht van uw Eigen Wijze Woorden. In vijf lessen krijgt u verschillende inspiratiebronnen en technieken aangereikt en wordt u door de fasen van het creatieve proces geleid.

Oud boek nieuw
Voor de zhen xian bao die ik voor de 82-jarige vriendin van mijn moeder heb gemaakt, heb ik papier hergebruikt. De inhoud heb ik gevouwen van de pagina’s van een oude wegenkaart van Groot Brittannië. De omslag is een stuk van een schilderproef. Ik hou er wel van om oud papier een nieuwe bestemming te geven. Daardoor is ook de workshop Oud boek nieuw ontstaan. De volgende workshop is op donderdag 2 maart van 9.30-12.30u.

Schrijfcafé
Binnenkort starten Liesbeth en ik met een Schrijfcafé in de avond. Maandelijks zullen wij op de 1e donderdagavond van de maand te vinden zijn in Bibliotheek Schiedam. Klik hier voor meer info en aanmelden.

1000 gezichten
Afgelopen december was er bij Papiermakerij de Hoop een 3-daagse over de zhen xian bao, het Chinees garenboekje. Er waren lezingen, workshops en een tentoonstelling met ruim 50 originele Zhen Xian Bao’s uit China. De bijdragen van Joan Sallas, Ien Rappoldt, Renée Brilleman, Paula Versnick, Xiaoxián Huáng en natuurlijk van Marieke de Hoop waren stuk voor stuk enorm boeiend. Klik hier voor een verslag.

Geplaatst in Geen categorie

Hebbedingetjes en hergebruik

Hebbedingetjes

Ik ben al een tijdje aan het bedenken wat ik een 82-jarige vriendin van mijn moeder kan geven die eigenlijk alles al heeft. In de aanloop van de voorjaarsschoonmaak verzamelt zij een heleboel spullen die ze een nieuwe bestemming wil geven. Verschillende boekbindmaterialen en -gereedschap geeft ze aan mijn moeder mee. Voor mij. Daar ben ik heel blij mee! Geld ervoor vindt ze niet nodig, begrijp ik van mijn moeder. Via de telefoon bedank ik haar, maar ik wil haar ook iets geven. Maar wat? Ze houdt van garen en draad en van bijzondere boeken. Zij is haar leven lang al bezig als kunstenaar met boekbinden, zijdeschilderen en fijne naaldkunst. Ik heb een prachtig schilderij van haar hand in de kamer hangen.
Ik kan natuurlijk een bos bloemen laten bezorgen, zelfs via de brievenbus (#brievenbusbloemen). Maar daar had ik dan niet zo lang mee hoeven wachten. Ik zoek iets dat past bij haar levensverhaal.
En inmiddels is het december. De tijd van schoenen met wortels en hooi, de tijd van kaarsjes en gourmetstellen. Geven en delen. De tijd van persoonlijke cadeaus en (dure) hebbedingetjes (nice to have, daarom heten ze tenslotte ook zo, maar vaak onpersoonlijk). Een keukenweegschaal of een paar warme sokken kunnen nuttig zijn, maar ik denk dat de vriendin van mijn moeder die wel heeft. Er is een overvloed aan cadeaus mogelijk, van groot tot klein, gekocht, zelf gemaakt of hergebruikt.

Sinds een paar dagen weet ik wat ik haar ga geven. En het gaat nog deze maand op de post. Dat kan, want het is klein genoeg voor in de brievenbus en niet zo zwaar dat het pakje vol postzegels komt. En ik ga het zelf maken. Afgelopen zomer heb ik bij Marieke de Hoop kennis gemaakt met de techniek die ik ga gebruiken voor mijn cadeau. Het komt uit een bijna verloren traditie uit een afgelegen gebied in China, van de volken van de Miao, de Dong en Yao. Ik ga een “zhen xian bao” maken voor tante Amelien. Een Chinees garenboekje. Een boekje zonder pagina’s, maar met kleine en grote gevouwen doosjes. Een garenboekje waar zij haar restjes in kan bewaren, kleine herinneringen en proeflapjes. En in één van de doosjes verstop ik mijn gedicht:

De origami van een dichter

Een gedicht
is een verhaal
in een doosje
dat door de schrijver
vol overgave
gevouwen is.

Hergebruik
Voor de zhen xian bao die ik voor de 82-jarige vriendin van mijn moeder heb gemaakt, heb ik papier hergebruikt. De inhoud heb ik gevouwen van de pagina’s van een oude wegenkaart van Groot Brittannië. De omslag is een stuk van een schilderproef. Ik hou er wel van om oud papier een nieuwe bestemming te geven. Daardoor is ook de workshop Oud boek nieuw ontstaan.
Datum: vrijdag 16 december van 10-13u
Locatie: Papiermakerij de Hoop, Keileweg 8 (Chefaropand), Rotterdam
Kosten: €35,- inclusief koffie, thee, iets lekkers en materiaal. De workshop gaat door bij min. 6 deelnemers.
Aanmelden: Stuur een e-mailbericht naar info@eigenwijzewoorden.nl

Radio enzo
Afgelopen tijd ben ik een paar keer op de radio geweest. Gaaf hè! De eerste keer was vanuit een studio in Vlaardingen, waarvan de opnames zijn uitgezonden in Schiedam. De tweede keer is er een opname gemaakt tijdens een workshop creatief schrijven over kinderliedjes. Hieronder staan de links:

Artikel: http://www.rijnmond.nl/nieuws/148795/Tour-de-Bieb-Creatief-schrijven-met-liedjes
Radio Rijnmond uitzending gemist (vanaf minuut 25:40):
https://dcur8bjarl5c2.cloudfront.net/…/vraagtbieb_uur2_19_1….

Er komt ook nog een artikel in De Havenloods, waarschijnlijk woensdag 14 december. #trots

Cursus creatief schrijven
Afgelopen maanden heb ik met veel plezier een aantal cursisten begeleid in de cursus Creatief schrijven in Stroop. De deelnemers kregen meer uitleg bij de verschillende schrijfonderwerpen en kregen feedback op hun teksten. Daarin zit het verschil met het Schrijfcafé. De deelnemers willen door en ik ook! Daarom start ik in januari 2017 een Cursus creatief schrijven waarbij we elke 4e woensdag van de maand bij elkaar komen voor nieuwe opdrachten en feedback op tekst. Hou de website in de gaten voor exacte tijden en locatie. Je geeft je op voor een half jaar, d.w.z. 6 bijeenkomsten. Daarna bepaal je of je doorgaat.

1000 gezichten
Wil je meer weten over de zhen xian bao, het Chinees garenboekje? Kom dan op 26, 27 en/of 28 december a.s. naar Papiermakerij de Hoop. Tijdens deze 3-daagse worden er lezingen en workshop gegeven en is elke dag een tentoonstelling te bezoeken met ruim 50 originele Zhen Xian Bao’s uit China. Er zijn bijdragen van Joan Sallas, Ien Rappoldt, Renée Brilleman, Paula Versnick, Xiaoxián Huáng en natuurlijk van Marieke de Hoop. Klik hier voor de exacte tijden. Opgeven kan via mariekepapier@gmail.com

Geplaatst in Geen categorie

Voor altijd jong (en ondeugend)

Poëzie in een COPD-pufje

Vrijdag 7 oktober mocht ik een workshop geven aan bijna 50 ouderen tegelijk! De ouderen die niet zo veel de deur uit gaan, waren uitgenodigd op de Dag van de Ouderen in Bleiswijk, Lansingerland. En ik kreeg de opdracht om met ze te gaan dichten. Spannend! Want terwijl ik meestal samen met een groepje deelnemers aan een eenvoudige tafel zit, stond ik die ochtend in een ruime zaal met beamer tot mijn beschikking en liep ik met een draadloze headset rond (die bij elke speaker in het plafond begon te piepen). Bijgestaan door een handvol fijne vrijwilligers schreven de mensen over een voorwerp dat ze bij zich hadden. Dat was voor sommige 80-plussers nog een hele opgave. Soms door het niet meer kunnen of willen herinneren, maar vaker door het niet begrijpen waarom je in hemelsnaam over een zakdoek, een huissleutel of een COPD-pufje zou schrijven! En hoe je daar dan een gedicht van kunt maken. Gelukkig was er genoeg tijd om verschillende trioletten voor te lezen. We spraken over wat een gedicht dan eigenlijk is. Zelf zagen ze alleen een paar losse regels onder elkaar, maar zo klonk het niet. Ik begon met een paar gedichten voorlezen, maar er waren er steeds meer die voorzichtig hun vinger op staken om hun gedicht te horen. Hoe mooi is het om een tipje van de sluier op te lichten in de wereld van hun eigen poëzie. En terwijl ze met of zonder rollator langs mijn laptop naar de lunch schuifelden, kreeg ik nog een paar warme reacties. Hoe gaaf is het om zo te mogen werken!

Cursus Creatief schrijven
Schrijf je weleens een verhaal of gedicht en vind je het leuk om daar verdieping of variatie in aan te brengen? Schrijf je dan in voor de cursus Creatief Schrijven en ontdek de poëtische kracht van je Eigen Wijze Woorden. In zes lessen krijg je verschillende inspiratiebronnen en technieken aangereikt en word je door de fasen van het creatieve proces geleid. Verschillende genres komen aan bod.
Geef je pen de ruimte en schrijf je snel in! Er zijn nog een paar plekken!

creatief-schrijven

Voor altijd jong
De afgelopen weken was de Kinderboekenweek met als thema “Opa’s en oma’s – Voor altijd jong”. Terwijl ik op de ene dag met een groep kwetsbare ouderen gedichten schreef, stond ik op andere dagen voor de klas in het basisonderwijs. In de groepen 7 en 8 (10-12 jaar) filosofeerden we met de kinderen over wanneer je nou eigenlijk oud bent. De meningen liepen uiteen van ‘boven de 18 ben je oud’ tot ‘mijn oma van 65 fietst nog elke dag en doet aan hardlopen – ze is niet oud’ en van alles daar tussen. Op de vraag of opa’s en oma’s ook weleens iets ondeugends of stiekems doen, kwamen er vele verhalen los. De kinderen schreven vervolgens een klein verhaaltje over iets wat ze zelf weleens stiekem doen. Er werd snoep uit trommels gepakt, met een zaklamp in bed gelezen en ’s avonds laat op de tablet gespeeld, maar er werden ook koffers verwisseld en apps geïnstalleerd waarmee je ongemerkt de TV kon bedienen. Vervolgens bedachten de kinderen hoe ze net zoiets zouden kunnen doen als ze 80 zijn. Dat was nog best moeilijk, maar er kwamen verrassende verhalen.
Terwijl de kinderen zich inleefden in een 80-jarige, schreven de deelnemers van het Schrijfcafé in Blaak en Capelle een contactadvertentie om als opa of oma geadopteerd te worden. De adoptiekleinkinderen werden vreselijk verwend door oma’s die in bomen klommen en taartjes bakten, maar ook konden kinderen zonder dat er iemand op hun vingers zou kijken kennis maken met een échte stofzuiger en zélf de afwasmachine mogen inruimen! Wie wil er nou niet zo’n oma :0)

Op de radio!
Vorige week was ik uitgenodigd voor een opname bij Omroep Wetering t.b.v. een radioprogramma in Schiedam. Dankzij een persbericht van de Bibliotheek in de Korenbeurs over het Schrijfcafé waren ze Liesbeth en mij op het spoor gekomen. Liesbeth had al andere afspraken, waardoor ik de honneurs mocht waarnemen. Daarbij heb ik me wel een keer wat woorden door elkaar gehaald over het boek van Liesbeth: Afhaalmeisje (uitgegeven door De Arbeiderspers). Je kunt twee gesprekken met mij horen via Uitzending Gemist.

Schrijfcafé in De Slegte
Vanaf woensdag 2 november is het Schrijfcafé van Rotterdam Centrum verhuisd naar de spiksplinternieuwe winkel van De Slegte (Hoogstraat 141) op een steenworp afstand van station Blaak. Met aan de ene kant kasten vol boeken en aan de andere kant de Markthal duiken we onder in onze pen. Je vindt ons op de 1e etage. Combineer het snuffelen tussen de boeken met een kopje koffie-met-schrijfopdracht. Het is fijn als je van tevoren even laat weten of je komt.
Je bent ook welkom in Schiedam en Capelle aan den IJssel.

Lang Leve Kunst
Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om! Het levende bewijs is er. Kijk naar al die ouderen die kunst beoefenen. En naar hun reacties. Die zijn zo overtuigend, dat niets in de weg zou mogen staan om met ouderen & kunstbeoefening aan de slag te gaan.
Met Stichting van Broek tot Boek hebben we meerdere keren een bijdrage gekregen van Lang Leve Kunst. Nu zijn er mooie filmpjes gemaakt van andere initiatieven en van de waarde van kunst voor ouderen.

Krasse Kunst
De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert. En ook waar de zwakke plekken zitten. Elke film duurt circa 6 minuten.

  1. kunst en contact (5 oktober 2016)
  2. kunst op recept (12 oktober 2016)
  3. kunst en geld (19 oktober 2016)
  4. kunst geeft kracht

In de films ziet u ouderen in actie en aan het woord. Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek)Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) en Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) houden een overtuigend pleidooi, ieder vanuit haar/zijn eigen expertise, om vol in te zetten op kunstprojecten voor ouderen.

Geplaatst in Geen categorie

In het bos (of waar dan ook)

20160807_152455

Na een ontspannen zomer is het nieuwe seizoen weer begonnen. Ik kijk ernaar uit om weer heel veel gedichten en verhalen met jong en oud te schrijven en nieuwe mogelijkheden te delen in het maken van persoonlijke boeken. Mijn voornemen voor dit (school)jaar is om vaker een kort blogbericht te delen over de workshops en de vertelde verhalen. Hou daarvoor ook Facebook in de gaten.

In de agenda is te zien waar ik de komende tijd te vinden ben. Doe je mee?

En kijk ook onder deze wc-bril :0)

20160811_144039In het bos

Niet de oranjerode vlierbessen die fel afsteken tegen het groen van klimop, spring-balsemien en Europese eik.
Niet het poëtische reisverslag van Nooteboom die een lelieblank hotel beschrijft, vastgemetseld in de hemel boven Casablanca.
Niet de grote dikke pad ’s avonds laat bij het toilet. We laten elkaar schrikken.
Niet de Mepal-beker verse muntthee met de geur van koffie en plastic.
Ook niet de talrijke regendruppels die als Antilliaanse drumband via de bomen op het tentdoek kletteren.
Of het verbogen stomerijhangertje met wc rol, het douchen met een muntje, de schrammen van het bramen plukken, de muggen en het zand.

Maar het samen buiten eten
en de eekhoorn
die tijdens ons late ontbijt
met een bruinrode kwast
de ochtend inkleurt.

© Carla Scheepe-Belksma
augustus 2016

Naar het gedicht ‘In het park’ van K. Schippers

 

Geplaatst in Geen categorie

Woorden die op je tong smelten

Kent u Kortjakje nog? Ik ben er mee opgegroeid. Het is een liedje dat mijn hele kindertijd is meegegaan. Terwijl ik leerde lopen, naar school ging en eindexamen deed, bleef zij dagelijks ziek thuis. Behalve op zondag. Dan ging zij naar de kerk en kon ik buiten spelen, ging ik met mijn ouders naar een museum, maakte mijn huiswerk of dook met een surfplank het water op. De hoeveelheid variaties is enorm, zowel wat betreft de zondagen van mijn jeugd als de variaties van Mozart op Kortjakje die mijn vader op de vleugel speelde. Hij speelde ze midden in de week als ik in bed lag en op zondag tijdens de afwas. Kortjakje lijkt onsterfelijk.

Met dit verhaal begon in het voorjaar van 2016 mijn zoektocht naar kinderliedjes in Rotterdam Feijenoord. Ik gaf workshops in Bibliotheek Feijenoord en interviewde mensen in het Afrikaanderpark, Galerie Niffo en speeltuin Vreewijk. Het was een uiteenlopende groep mensen, niet alleen qua culturele wortels, maar ook qua leeftijd en plek in de maatschappij. Er waren jonge cliënten van Pameijer, deelnemers van de dagbesteding van Laurens, stagiairs van verschillende opleidingen en wijkbewoners die hun soms diep weggezakte herinneringen uit verre landen deelden met mij en met de groep. De verhalen die ze deelden en de liedjes die ze zongen vindt u terug in de speciale bundel. Een selectie daarvan zal op zaterdag 9 juli ten gehore worden gebracht als onderdeel van het Festival Proef! 2016. De toegang van het terrein is gratis, consumptiebonnen voor de hapjes kun je van nu al bij mij kopen en op een aantal andere plekken.

Ook in de verschillende bijeenkomsten van het Schrijfcafé is veel geschreven. Steeds meer mensen weten ons te vinden en sluiten zich aan om een ochtend ontspannen te schrijven in de bibliotheek van Rotterdam Blaak, Schiedam of Capelle aan den IJssel. Vlak voor de zomervakantie begint, hebben wij op woensdag 6 juli nog een laatste Schrijfcafé in de bieb bij Blaak (5e etage). Daarna gaan we met de bibliotheken evalueren en maken we plannen voor het najaar. Hou de agenda en Facebookpagina in de gaten!

Aan het begin van de zomervakantie heb ik nog twee workshops gepland:

20160624_104013-1

woensdag 13 juliStempels maken en ander geluk en gedruk. Stempels maken kan op heel veel verschillende manieren. In de afgelopen jaren heb ik er veel uitgewerkt en deze technieken wil ik graag met je delen. Ter ere van mijn verjaardag (op 14 juli) trakteer ik elke deelnemer op een cadeautje!

20160401_165402

woensdag 20 juli: Oud boek nieuw. In deze workshop gebruiken we oude boeken om nieuwe boeken te maken. Ready-made. Upcycling.

In vogelvlucht
Afgelopen maanden heb ik vele kortere en langere workshops en cursussen mogen geven. Hieronder een greep uit de foto’s:

20160506_114719Workshops gedichten schrijven op verschillende locaties voor ouderen en (licht) dementerenden van Aafje via Pluspunt Rotterdam. Ze vertelden en schreven over het koffie- of theekopje van hun moeder.

20160423_11324120160430_114536

De cursus Spelen met taal voor kinderen van 4-6 jaar in Delft via De Vak. We spraken o.a. over verzamelingen en maakten een museum met catalogus.

20160405_19125820160624_090921-1

Workshops ter ere van het 12,5 jarig bestaan van Kindercentrum Amalia in Spangen via SKVR Taaldrukwerkplaats. De kinderen schreven over hun talenten en maakten er een stempel bij.

IMG-20160428-WA0000 copy

Workshop boekjes maken op BSO De Toverfluit. De kinderen maakten een stempel van de eerste letter van hun naam, vouwden een boekje en maakten daar een (getekend) verhaal in.

20160415_14131820160415_113154

Workshop sjabloneren op het Actief College in Oud-Beijerland i.s.m. Sandra de Neef. In de lessen Nederlands hadden ze een korte zin, een woord of hun naam vertaald naar een ander alfabet. Hier sneden ze sjablonen van en bedrukten daarmee een T-shirt.

20160624_090415-1Affiche boekpresentatie Woordfabriek

De cursus Maak je eigen boek in de Woordfabriek in Bibliotheek Delfshaven via SKVR Taaldrukwerkplaats Op dinsdag 28 juni is de presentatie!

20160624_091018-120160624_091115-1-1Korte cursussen op de Nicolaasschool in Delfshaven via SKVR Taaldrukwerkplaats. N.a.v. een bezoek aan de haven schreef groep 6 een gedicht en maakten we Havenboeken. Kinderen uit groep 5 deden na schooltijd mee aan Bouw een boek en in groep 3 zijn we op dit moment bezig met het maken van een boek in de Woordfabriek.

20160523_10203820160616_102514-1

Workshops gedichten schrijven en boekbinden in de 3e klas van VS Vredehof. I.h.k.v. Rotterdam viert de Stad maakten ze etsen met Marianne E. Klapwijk. Ik begeleidde ze in het schrijven van een gedicht en het maken van een boek met een originele etsafdruk als kaft! De etsen zullen samen met de gedichten in de stad worden geëxposeerd.

20160513_141838 20160513_144639

Workshop knipgedichten in papier voor studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam i.s.m. Marieke de Hoop via Stichting van Broek tot Boek. Hieronder staat mijn eigen voorbeeld.

20160513_153841In de zomer zijn er nog enkele activiteiten gepland, maar vooral na de zomervakantie is er weer van alles te doen via Eigen Wijze Woorden. Ik wens je een fijne zomer!

Tot boeks!
Carla

20160406_130449-1

 

Geplaatst in Geen categorie