Bruggen en andere plekken

Hoe komt het dat veel mensen die willen schrijven dat toch niet of weinig doen? Omdat er altijd redenen zijn om het niet te doen. Er staat nog afwas, je moet nog mailtjes beantwoorden, je hebt al te lang je moeder niet gebeld, … We zijn heel creatief in het bedenken van smoesjes. Heel menselijk hoor! En daarom vinden mensen het zo fijn om onder begeleiding te schrijven. Je krijgt een opdracht, hoeft de tijd niet in de gaten te houden en kan al je aandacht richten (loslaten dus) om te schrijven. Sinds een paar maanden hebben Liesbeth Mende en ik daarom Het Schrijfcafé. Twee uur lang schrijven met elke keer een verrassende opdracht. Voorlopig is onze creativiteit nog niet uitgeput in het bedenken van opdrachten! Je kunt nu al terecht op drie plekken: de Centrale Bibliotheek in Rotterdam (bij Blaak), de Bibliotheek in de Korenbeurs (Schiedam) en vanaf april ook in de Bibliotheek aan den IJssel in Capelle aan den IJssel. Tijdens één van de bijeenkomsten schreven we over bijzondere plekken.

Wat zijn bijzondere plekken? Zijn die in het bos of kan het ook in de stad zijn? Het zijn plekken met herinneringen, over wat je daar hebt beleefd, de toevalligheid van er elke dag of elke week langs komen op weg naar een speciaal persoon, de plek van de eerste kus, de plek waar je kind zijn eerste stapjes zetten, de plek waar je heen gaat als je even alleen wilt zijn, ook al is het er druk zoals op de markt. Het is de rust die je daar vindt. Iedereen heeft zo’n bijzondere plek, meestal zelfs meerdere. Wat is voor jou een fijne plek? Hoe voel je je daar? Wat zie je, hoor je, ruik je, proef je? Wat doe je daar?

verhalen in steen
gedichten in bloesemsneeuw
een plek om te ZIJN

Bijzondere plekken bieden een fijne ingang voor een gesprek en voor een gedicht of verhaal. Bij mij is bijvoorbeeld de Maaskade in Rotterdam, het stuk van de Maastunnel naar Tropicana zo’n plek, een langgerekte plek in dit geval. Eerst het stuk Parkkade en Willemskade, dan om de Veerhaven heen, over het Willemsplein, onder de Erasmusbrug door en uiteindelijk over de Leuvenhavenbrug en beneden naar het fietspad langs de Maas. Het is de route die ik afgelopen donderdag ook fietste. Mijn dochter vertelde dat ze woensdag mensen bovenin de Erasmusbrug had gezien. Vanochtend zijn er ook een paar. Vanuit dit gesprek schreef ik:

 

De Erasmusbrug wordt versierd

Het is donderdagochtend
Laag water in de Maas
Een aantal mensen werkt hoog in de lucht
Ze hangen rode vlaggetjes op
Rode seinen in Morsetaal
De tekst nog onbekend
Volgens mijn kind is de Erasmusbrug
dus twintig jaar getrouwd
Het is donderdagochtend
Een brug over de Maas
Een verbintenis tussen Noord en Zuid

En weet je wat ik ook een mooie plek vind? De nieuwe Papierwerkplaats van Marieke de Hoop! En kijk voor een update over leuke plekken in de agenda!