Voor altijd jong (en ondeugend)

Poëzie in een COPD-pufje

Vrijdag 7 oktober mocht ik een workshop geven aan bijna 50 ouderen tegelijk! De ouderen die niet zo veel de deur uit gaan, waren uitgenodigd op de Dag van de Ouderen in Bleiswijk, Lansingerland. En ik kreeg de opdracht om met ze te gaan dichten. Spannend! Want terwijl ik meestal samen met een groepje deelnemers aan een eenvoudige tafel zit, stond ik die ochtend in een ruime zaal met beamer tot mijn beschikking en liep ik met een draadloze headset rond (die bij elke speaker in het plafond begon te piepen). Bijgestaan door een handvol fijne vrijwilligers schreven de mensen over een voorwerp dat ze bij zich hadden. Dat was voor sommige 80-plussers nog een hele opgave. Soms door het niet meer kunnen of willen herinneren, maar vaker door het niet begrijpen waarom je in hemelsnaam over een zakdoek, een huissleutel of een COPD-pufje zou schrijven! En hoe je daar dan een gedicht van kunt maken. Gelukkig was er genoeg tijd om verschillende trioletten voor te lezen. We spraken over wat een gedicht dan eigenlijk is. Zelf zagen ze alleen een paar losse regels onder elkaar, maar zo klonk het niet. Ik begon met een paar gedichten voorlezen, maar er waren er steeds meer die voorzichtig hun vinger op staken om hun gedicht te horen. Hoe mooi is het om een tipje van de sluier op te lichten in de wereld van hun eigen poëzie. En terwijl ze met of zonder rollator langs mijn laptop naar de lunch schuifelden, kreeg ik nog een paar warme reacties. Hoe gaaf is het om zo te mogen werken!

Cursus Creatief schrijven
Schrijf je weleens een verhaal of gedicht en vind je het leuk om daar verdieping of variatie in aan te brengen? Schrijf je dan in voor de cursus Creatief Schrijven en ontdek de poëtische kracht van je Eigen Wijze Woorden. In zes lessen krijg je verschillende inspiratiebronnen en technieken aangereikt en word je door de fasen van het creatieve proces geleid. Verschillende genres komen aan bod.
Geef je pen de ruimte en schrijf je snel in! Er zijn nog een paar plekken!

creatief-schrijven

Voor altijd jong
De afgelopen weken was de Kinderboekenweek met als thema “Opa’s en oma’s – Voor altijd jong”. Terwijl ik op de ene dag met een groep kwetsbare ouderen gedichten schreef, stond ik op andere dagen voor de klas in het basisonderwijs. In de groepen 7 en 8 (10-12 jaar) filosofeerden we met de kinderen over wanneer je nou eigenlijk oud bent. De meningen liepen uiteen van ‘boven de 18 ben je oud’ tot ‘mijn oma van 65 fietst nog elke dag en doet aan hardlopen – ze is niet oud’ en van alles daar tussen. Op de vraag of opa’s en oma’s ook weleens iets ondeugends of stiekems doen, kwamen er vele verhalen los. De kinderen schreven vervolgens een klein verhaaltje over iets wat ze zelf weleens stiekem doen. Er werd snoep uit trommels gepakt, met een zaklamp in bed gelezen en ’s avonds laat op de tablet gespeeld, maar er werden ook koffers verwisseld en apps geïnstalleerd waarmee je ongemerkt de TV kon bedienen. Vervolgens bedachten de kinderen hoe ze net zoiets zouden kunnen doen als ze 80 zijn. Dat was nog best moeilijk, maar er kwamen verrassende verhalen.
Terwijl de kinderen zich inleefden in een 80-jarige, schreven de deelnemers van het Schrijfcafé in Blaak en Capelle een contactadvertentie om als opa of oma geadopteerd te worden. De adoptiekleinkinderen werden vreselijk verwend door oma’s die in bomen klommen en taartjes bakten, maar ook konden kinderen zonder dat er iemand op hun vingers zou kijken kennis maken met een échte stofzuiger en zélf de afwasmachine mogen inruimen! Wie wil er nou niet zo’n oma :0)

Op de radio!
Vorige week was ik uitgenodigd voor een opname bij Omroep Wetering t.b.v. een radioprogramma in Schiedam. Dankzij een persbericht van de Bibliotheek in de Korenbeurs over het Schrijfcafé waren ze Liesbeth en mij op het spoor gekomen. Liesbeth had al andere afspraken, waardoor ik de honneurs mocht waarnemen. Daarbij heb ik me wel een keer wat woorden door elkaar gehaald over het boek van Liesbeth: Afhaalmeisje (uitgegeven door De Arbeiderspers). Je kunt twee gesprekken met mij horen via Uitzending Gemist.

Schrijfcafé in De Slegte
Vanaf woensdag 2 november is het Schrijfcafé van Rotterdam Centrum verhuisd naar de spiksplinternieuwe winkel van De Slegte (Hoogstraat 141) op een steenworp afstand van station Blaak. Met aan de ene kant kasten vol boeken en aan de andere kant de Markthal duiken we onder in onze pen. Je vindt ons op de 1e etage. Combineer het snuffelen tussen de boeken met een kopje koffie-met-schrijfopdracht. Het is fijn als je van tevoren even laat weten of je komt.
Je bent ook welkom in Schiedam en Capelle aan den IJssel.

Lang Leve Kunst
Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om! Het levende bewijs is er. Kijk naar al die ouderen die kunst beoefenen. En naar hun reacties. Die zijn zo overtuigend, dat niets in de weg zou mogen staan om met ouderen & kunstbeoefening aan de slag te gaan.
Met Stichting van Broek tot Boek hebben we meerdere keren een bijdrage gekregen van Lang Leve Kunst. Nu zijn er mooie filmpjes gemaakt van andere initiatieven en van de waarde van kunst voor ouderen.

Krasse Kunst
De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert. En ook waar de zwakke plekken zitten. Elke film duurt circa 6 minuten.

  1. kunst en contact (5 oktober 2016)
  2. kunst op recept (12 oktober 2016)
  3. kunst en geld (19 oktober 2016)
  4. kunst geeft kracht

In de films ziet u ouderen in actie en aan het woord. Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek)Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) en Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) houden een overtuigend pleidooi, ieder vanuit haar/zijn eigen expertise, om vol in te zetten op kunstprojecten voor ouderen.