Hebbedingetjes en hergebruik

Hebbedingetjes

Ik ben al een tijdje aan het bedenken wat ik een 82-jarige vriendin van mijn moeder kan geven die eigenlijk alles al heeft. In de aanloop van de voorjaarsschoonmaak verzamelt zij een heleboel spullen die ze een nieuwe bestemming wil geven. Verschillende boekbindmaterialen en -gereedschap geeft ze aan mijn moeder mee. Voor mij. Daar ben ik heel blij mee! Geld ervoor vindt ze niet nodig, begrijp ik van mijn moeder. Via de telefoon bedank ik haar, maar ik wil haar ook iets geven. Maar wat? Ze houdt van garen en draad en van bijzondere boeken. Zij is haar leven lang al bezig als kunstenaar met boekbinden, zijdeschilderen en fijne naaldkunst. Ik heb een prachtig schilderij van haar hand in de kamer hangen.
Ik kan natuurlijk een bos bloemen laten bezorgen, zelfs via de brievenbus (#brievenbusbloemen). Maar daar had ik dan niet zo lang mee hoeven wachten. Ik zoek iets dat past bij haar levensverhaal.
En inmiddels is het december. De tijd van schoenen met wortels en hooi, de tijd van kaarsjes en gourmetstellen. Geven en delen. De tijd van persoonlijke cadeaus en (dure) hebbedingetjes (nice to have, daarom heten ze tenslotte ook zo, maar vaak onpersoonlijk). Een keukenweegschaal of een paar warme sokken kunnen nuttig zijn, maar ik denk dat de vriendin van mijn moeder die wel heeft. Er is een overvloed aan cadeaus mogelijk, van groot tot klein, gekocht, zelf gemaakt of hergebruikt.

Sinds een paar dagen weet ik wat ik haar ga geven. En het gaat nog deze maand op de post. Dat kan, want het is klein genoeg voor in de brievenbus en niet zo zwaar dat het pakje vol postzegels komt. En ik ga het zelf maken. Afgelopen zomer heb ik bij Marieke de Hoop kennis gemaakt met de techniek die ik ga gebruiken voor mijn cadeau. Het komt uit een bijna verloren traditie uit een afgelegen gebied in China, van de volken van de Miao, de Dong en Yao. Ik ga een “zhen xian bao” maken voor tante Amelien. Een Chinees garenboekje. Een boekje zonder pagina’s, maar met kleine en grote gevouwen doosjes. Een garenboekje waar zij haar restjes in kan bewaren, kleine herinneringen en proeflapjes. En in één van de doosjes verstop ik mijn gedicht:

De origami van een dichter

Een gedicht
is een verhaal
in een doosje
dat door de schrijver
vol overgave
gevouwen is.

Hergebruik
Voor de zhen xian bao die ik voor de 82-jarige vriendin van mijn moeder heb gemaakt, heb ik papier hergebruikt. De inhoud heb ik gevouwen van de pagina’s van een oude wegenkaart van Groot Brittannië. De omslag is een stuk van een schilderproef. Ik hou er wel van om oud papier een nieuwe bestemming te geven. Daardoor is ook de workshop Oud boek nieuw ontstaan.
Datum: vrijdag 16 december van 10-13u
Locatie: Papiermakerij de Hoop, Keileweg 8 (Chefaropand), Rotterdam
Kosten: €35,- inclusief koffie, thee, iets lekkers en materiaal. De workshop gaat door bij min. 6 deelnemers.
Aanmelden: Stuur een e-mailbericht naar info@eigenwijzewoorden.nl

Radio enzo
Afgelopen tijd ben ik een paar keer op de radio geweest. Gaaf hè! De eerste keer was vanuit een studio in Vlaardingen, waarvan de opnames zijn uitgezonden in Schiedam. De tweede keer is er een opname gemaakt tijdens een workshop creatief schrijven over kinderliedjes. Hieronder staan de links:

Artikel: http://www.rijnmond.nl/nieuws/148795/Tour-de-Bieb-Creatief-schrijven-met-liedjes
Radio Rijnmond uitzending gemist (vanaf minuut 25:40):
https://dcur8bjarl5c2.cloudfront.net/…/vraagtbieb_uur2_19_1….

Er komt ook nog een artikel in De Havenloods, waarschijnlijk woensdag 14 december. #trots

Cursus creatief schrijven
Afgelopen maanden heb ik met veel plezier een aantal cursisten begeleid in de cursus Creatief schrijven in Stroop. De deelnemers kregen meer uitleg bij de verschillende schrijfonderwerpen en kregen feedback op hun teksten. Daarin zit het verschil met het Schrijfcafé. De deelnemers willen door en ik ook! Daarom start ik in januari 2017 een Cursus creatief schrijven waarbij we elke 4e woensdag van de maand bij elkaar komen voor nieuwe opdrachten en feedback op tekst. Hou de website in de gaten voor exacte tijden en locatie. Je geeft je op voor een half jaar, d.w.z. 6 bijeenkomsten. Daarna bepaal je of je doorgaat.

1000 gezichten
Wil je meer weten over de zhen xian bao, het Chinees garenboekje? Kom dan op 26, 27 en/of 28 december a.s. naar Papiermakerij de Hoop. Tijdens deze 3-daagse worden er lezingen en workshop gegeven en is elke dag een tentoonstelling te bezoeken met ruim 50 originele Zhen Xian Bao’s uit China. Er zijn bijdragen van Joan Sallas, Ien Rappoldt, Renée Brilleman, Paula Versnick, Xiaoxián Huáng en natuurlijk van Marieke de Hoop. Klik hier voor de exacte tijden. Opgeven kan via mariekepapier@gmail.com