Bewaarboeken

Als mijn dochter haar kast opruimt, heb ik het moeilijk. Zonder pardon worden boeken afgedankt. Nou snap ik wel dat je als kind van 8 jaar geen boeken meer hoeft van leesniveau AVI M3. Die zijn te simpel. Maar prentenboeken die ze als kleuter verslond en ook daarna nog regelmatig las, worden soms ook onherroepelijk op de stapel “weg” gelegd. Die stapel gaat dan nog wel langs mijn handen en ogen en dan volgt er een schifting naar drie nieuwe stapels:

  1. “Voor mijn boekenkast”, want daar kan ik nog een leuke les mee geven (of ik ben er erg aan gehecht)
  2. “Voor recycling of upcycling”, want die kan ik gebruiken voor Oud boek nieuw of een workshop Schepgedichten of …
  3. “Voor Leeszaal of minibieb”, want dan kunnen andere kinderen er weer van genieten.

Het komt bij mij weinig voor dat boeken echt weg gaan en bij het oud papier belanden.
Bewaarboeken dus.
Maar je kunt het woord “bewaarboeken” ook op een andere manier bekijken: boeken om iets ín te bewaren. Lekkere dikke boeken kan je bijvoorbeeld heel goed gebruiken om bloemen en blaadjes te drogen. En wat dacht je van boeken die speciaal gemaakt zijn om iets in te bewaren? Neem de Zhen Xian Bao bijvoorbeeld.

In drie dagen van Broek tot Boek
In het voorjaar van 2017 biedt Stichting van Broek tot Boek de mogelijkheid om uw eigen boek te laten groeien en uzelf te ontwikkelen. Een boek gemaakt mét en ván uw herinneringen. N.a.v. een aantal succesvolle projectgroepen (op de website te bekijken) is de vraag gerezen of dit project ook op andere locaties en als deskundigheidsbevordering uitgevoerd kan worden. We willen graag voldoen aan deze wens en zien de noodzaak van het overdragen van onze kennis en kunde rondom dit project. Na deze cursus heeft u uw eigen boek en heeft u ervaring opgedaan om (al dan niet met hulp van ons voor de specifieke ambachtelijke technieken en gereedschappen) zelf dit project opzetten voor een groep.

Cursus creatief schrijven
Schrijft u weleens een verhaal of gedicht en vindt u het leuk om daar verdieping of variatie in aan te brengen? Schrijf u dan in voor de cursus Creatief Schrijven en ontdek de poëtische kracht van uw Eigen Wijze Woorden. In vijf lessen krijgt u verschillende inspiratiebronnen en technieken aangereikt en wordt u door de fasen van het creatieve proces geleid.

Oud boek nieuw
Voor de zhen xian bao die ik voor de 82-jarige vriendin van mijn moeder heb gemaakt, heb ik papier hergebruikt. De inhoud heb ik gevouwen van de pagina’s van een oude wegenkaart van Groot Brittannië. De omslag is een stuk van een schilderproef. Ik hou er wel van om oud papier een nieuwe bestemming te geven. Daardoor is ook de workshop Oud boek nieuw ontstaan. De volgende workshop is op donderdag 2 maart van 9.30-12.30u.

Schrijfcafé
Binnenkort starten Liesbeth en ik met een Schrijfcafé in de avond. Maandelijks zullen wij op de 1e donderdagavond van de maand te vinden zijn in Bibliotheek Schiedam. Klik hier voor meer info en aanmelden.

1000 gezichten
Afgelopen december was er bij Papiermakerij de Hoop een 3-daagse over de zhen xian bao, het Chinees garenboekje. Er waren lezingen, workshops en een tentoonstelling met ruim 50 originele Zhen Xian Bao’s uit China. De bijdragen van Joan Sallas, Ien Rappoldt, Renée Brilleman, Paula Versnick, Xiaoxián Huáng en natuurlijk van Marieke de Hoop waren stuk voor stuk enorm boeiend. Klik hier voor een verslag.