Op reis met de Kamishibai

Een Kamishibai is een Japans vertelkastje. Kami betekent papier en shibai betekent zoveel als drama. Een Kamishibai-verhaal wordt verteld of voorgelezen en tijdens het verhaal wordt een aantal afbeeldingen uit het verhaal in het Kamishibai theatertje getoond. Mijn voorstelling is gebaseerd op mijn boekje  “Thuis”. Het verhaal gaat over een jonge boom die op zoek is naar zijn thuis. Naar aanleiding van dit verhaal zorg ik voor een aantal bijpassende activiteiten. Hieronder ziet u de cursus die ik kan verzorgen voor een groep van 10 kinderen. In overleg is het uiteraard mogelijk om een ander verhaal en/of er een andere activiteit aan te koppelen. Onder het tabblad korte workshops ziet u nog meer activiteiten.

Voor wie: voor kinderen vanaf groep 3/4

Wat: Waar ben jij thuis? Waar woon je? Reis vanuit je slaapkamer naar … En maak een Kamishibai reisverhaal voor een bijzonder Japans vertelkastje.

Doel: Bij de cursus “Op reis met de Kamishibai” luisteren en kijken de kinderen naar een korte Kamishibai vertelling. Ze praten over plaatsen waar zij zich thuis voelen. Hiervandaan werken ze aan hun eigen verhaal en maken hier vertelplaten bij. Ze vertellen hun verhaal met behulp van het vertelkastje aan elkaar en evt. in de laatste les aan de ouders en broertjes of zusjes.

Door de voorstelronde en de inleidende vertelling wordt een sfeer gecreëerd waarin de kinderen op een kunstzinnige wijze kunnen praten over het onderwerp uit het verhaal. Het onderwerp biedt elke kind de mogelijkheid om iets te vertellen vanuit zijn/haar eigen ervaring en belevingswereld. Bij de tekeningen gaat het er niet om of iemand goed kan tekenen, maar of iemand de drempel van onzekerheid over durft te gaan en een beeld kan neerzetten bij het verhaal. Zo geldt ook bij het schrijven dat de kinderen worden gestimuleerd om hun gedachten te uiten in woorden en beelden. Ook het hardop aan elkaar voorlezen en het presenteren leveren een belangrijke bijdrage.

Meer weten? Neem contact op voor meer informatie of een offerte op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *